Samstag, 31. Juli 2010

Henry James: Naisen muotokuva

Henry Jamesin kirja sijoittuu 1870 luvun paikkeille Englantiin ja Roomaan. Kirjassa kerrotaan tarina amerikkalaisesta naisesta Isabelista, joka tulee Englannissa asuvan tätinsä kutsumana tutustumaan Eurooppaan. Amerikkalainen nuori tehtailija on rakastunut Isabeliin, ja Englannissa Isabeliin rakastuu hänen varakas serkkunsa ja tämän ystävä, erittäin rikas englantilainen lordi. Isabel haluaa olla kuitenkin itsenäinen ja matkustaa Euroopassa ja haaveilee ylevästä elämänkohtalosta. Tämä tulee mahdolliseksi kun hänen serkkunsa järjestää hänelle suuren perinnön. Isabel houkutellaan kuitenkin naimisiin Italiassa asuvan amerikkalaisen taiteenkeräilijän kanssa. Tämä avioliitto osoittautuu onnettomaksi koska aviomies onkin itserakas eikä rakasta Isabelia pysyvästi. Isabelin entiset kosijat käyvät vielä seuraamassa tilannetta mutta Isabel pitää hyvin velvollisuudentuntoisesti kiinni avioliittolupauksestaan.

Kirjassa tuntuu hämmentävältä se seikka, kuinka helposti kaikki miehet rakastuvat Isabeliin ja myös pysyvät vuosikausia rakastuneena, koska kirjasta ei selviä, mikä tekee Isabelista niin erikoisen, että häneen rakastutaan niin helposti.

Kirjassa on myös kiinnostavaa kuvaus siitä, kuinka suuri vaikutus ystävyyssuhteilla on sosiaaliseen asemaan. Kirjan henkilöistä suurin osa ei harjoita mitään ammattia vaan keskittyy seurustelemaan ja luomaan suhteita. Erityisesti naisille avioliitto määrää sosiaalisen aseman ja avioliiton jälkeen naiset pyrkivät hakemaan korkeaa asemaa seurapiireissä luomalla sopivia suhteita.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen